30-9-2023: Workshop Infrarood

Deze workshop is een proeverij van wat fotograferen met infrarood licht kan betekenen voor jouw beeldtaal met een digitale camera. Ariane stelt enkele omgebouwde camera’s ter beschikking waarmee je dit kunt gaan onderzoeken. Ook zijn er filters beschikbaar waarmee je dit fenomeen ook met je eigen camera kunt benaderen, al zijn de mogelijkheden dan wat beperkter.

31-8 t/m 1-11-2023: Expositie DE REIS | Opening op 2 september om 16.00 uur

Deze expositie laat met infrarood fotografie een verslag zien van de belevenissen van Ariane in het Hollandse landschap en daarbuiten. De lange golflengtes van het licht zijn de taal; het rode stuk van het spectrum en daaraan voorbij, golflengtes die het oog grotendeels niet zien kan. Hiervoor zijn omgebouwde camera’s en speciale filters nodig. Dit helpt om op deze tocht met een werkelijkheid te toveren waarin gewone kleuren niet meer bestaan en daarmee nieuwe verhalen te ontrafelen.

3 t/m 24-6-2023: Expositie IN ZICHT

Deze persoonlijke fotoserie gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen, en wisselende kleuren in het landschap vertaal ik met infrarood fotografie naar een klein theater. In dat theater neem ik je ik als presentator mee naar mijn ervaring op dat moment.

Kleuren fotograferen die je niet kunt zien

Een werkelijkheid die wij niet kunnen zien, dat is wat de Purmerendse Ariane James (63) voor ogen heeft met haar fotoserie in de natuur. Maar hoe werkt dat precies? Met een infraroodcamera, statief, zelfontspanner en een hele hoop geduld. „Normaal kennen we infrarood van knallende kleuren of juist zwart-wit. Maar de kleuren daartussen zijn ook terug te halen, daar heb ik zelf een techniek voor bedacht. Ik ben er urenlang mee bezig.” Het resultaat is een veelheid aan diepe kleuren, van rode tot groene tinten.

Dagboek door Ariane James – achtergronden

Infrarood foto’s maak je met de lange golflengtes van het licht, het rode stuk van het spectrum en daaraan voorbij. Je werkt met omgebouwde camera’s met speciale filters.
Het oog kan dat niet zien. Zo tover je met de werkelijkheid, gewone kleuren bestaan niet meer. Dat geeft alle vrijheid. Heerlijk en lastig. Want het gaat om het verhaal. Wat wil je vertellen en hoe wil je de werkelijkheid vertalen om anderen te laten proeven aan wat jij voelt?