CV

Zij combineert haar freelance opdrachten (reportage, portret, interieurs) met haar werk bij Fotogram in Amsterdam. 

ariane-james

Zelfportret (foto: Ariane James)

Ariane James organiseert en beheert het lesaanbod bij Fotogram te Amsterdam. Ook geeft zij daar het leeuwendeel van de cursusssen. De afgelopen 24 jaar werkte zij daar aan een eigen lestraject voor zowel beginners als vergevorderden waarbij praktijkervaring voorop staat. Dat lestraject vormt nu de kern van het lesaanbod. Sinds 1 april 2016 is zij directeur van Fotogram. Fotogram werkt nauw samen met de Fotoacademie.

Zij geeft door het hele land workshops en lezingen.

In opdracht fotografeert zij kostbare instrumenten (The Strad), antieke interieurs (Amstel Hotel) en kunstvoorwerpen, en daarnaast verzorgt zij ook portretten, familieportretten en reportages zoals bijvoorbeeld bruidsreportages.

Wat haar eigen werk betreft blijft ze gefascineerd door pinhole en infrarood fotografie.

Zij is steeds de grenzen van het medium aan het verkennen en maakt bijvoorbeeld ook fotogedichten, een bewegende combinatie van tekst en beeld. In September 2016 staat een nieuwe expositie met infrarood fotografie op het programma met als titel Tegenlicht.

Zij begon haar carrière als celliste. Zij behaalde in Rotterdam haar docenten- en haar solodiploma en in Den Haag haar aantekening kamermuziek. Zij maakte tournees door o.a. Japan, Zweden en de VS. Met het Icarus Ensemble won zij een Diapason d’Or met hun cd.

Hoewel zij jarenlang fotografie en cellospelen combineerde werd fotografie haar keuze.

Lezingen

Standpunt. Over de rol van een zorgvuldig gekozen standpunt, en de enorme invloed daarvan, met voorbeelden van vele beroemde fotografen. 

Fotografie en Kunst. Over de raakvlakken op het gebied van architectuur, mode, design schilder- en beeldhouwkunst en fotografie. Over stromingen, over de evolutie de laatste 180 jaar van de fotografie tot de verslaggever en kustvorm die het heden ten dage is.

Pinhole Fotografie. Over de schilderachtige wereld van pinhole en zoneplate fotografie. Over het bijzondere gebied tussen beeld en verbeelding.

Kleur. Hoe componeer je bewust met kleur? Schilders kiezen de kleur in een beeld. Kan een fotograaf dat niet ook als hij/zij er bewuster mee leert omgaan? Over de verschillende  kleurcontrasten van Itten, en er zijn er zelfs meer.. Over de eerste fotografische kleurenprocedés, de worsteling om kleur te kunnen weergeven in den beginne en de prachtige resultaten van die oude fotografische processen.

Beweging in de Fotografie. Over wat eerst een onvolkomenheid was, en nu soms een toegevoegde waarde, de rol van bewegingsonscherpte, en de wonderlijke wereld van het bevroren beeld met hele korte tijden. Over de geschiedenis en over het nu in de fotografie met dit perspectief in gedachten.