Lezingen en workshops

Ariane geeft presentaties over een breed scala aan onderwerpen. Het onderwerp wordt bepaald in overleg met de groep die haar daarvoor uitnodigt. De presentatie bestaat uit een uitgebreide slide-show vergezeld van een inspirerende lezing die allerlei aspecten van beeld rondom het gekozen thema uitdiept.

Op aanvraag kan ook van tevoren een opdracht worden gegeven, het ingestuurde fotowerk wordt dan in de tweede helft van de presentatie besproken.

Zie ook de AGENDA…

Hieronder een paar voorbeelden van veelgevraagde onderwerpen

Standpunt. Over de rol van een zorgvuldig gekozen standpunt, en de enorme invloed daarvan, met voorbeelden van vele beroemde fotografen. 

Fotografie en Kunst. Over de raakvlakken op het gebied van architectuur, mode, design schilder- en beeldhouwkunst en fotografie. Over stromingen, over de evolutie de laatste 180 jaar van de fotografie tot de verslaggever en kunstvorm die het nu is.

Tijdschrift-artikel door Ariane James: over Fotografie en Kunst:

Kunstfotografie

PDF van de lezing over kunstfotografie is hier te downloaden (283 KB)

 

Pinhole Fotografie. Over de schilderachtige wereld van pinhole fotografie. Over het spanningsveld tussen scherp en onscherp, beeld en verbeelding.

Een voorbeeld van een eerdere presentatie over pinhole fotografie:

pinhole-fotografie

PDF van de lezing over pinhole fotografie is hier te downloaden (5 MB)

 

Kleur. Hoe componeer je bewust met kleur? Schilders kiezen de kleur in een beeld. Kan een fotograaf dat niet ook als hij/zij er bewuster mee leert omgaan? De presentatie gaat oa over de verschillende kleurcontrasten, over de eerste fotografische kleurenprocedés en de worsteling om daarin kleur te kunnen weergeven. Plus over de prachtige resultaten van die oude fotografische processen.

Beweging in de Fotografie. Over wat eerst een onvolkomenheid was, en nu juist soms een toegevoegde waarde heeft: de rol van bewegingsonscherpte, en de wonderlijke wereld van het bevroren beeld met hele korte tijden. Over de geschiedenis en hedendaagse fotografie met dit perspectief in gedachten.

Infrarood Fotografie. Over de poëzie van de taal van infrarood. Hoe maak je een infrarood foto? Wat voegt deze techniek inhoudelijk aan jouw beeldtaal toe?

Binnenkort geef ik weer nieuwe lezingen en workshops. Interesse? Mail of bel mij