Over Ariane James

Ariane James combineert haar freelance opdrachten (reportage, portret, interieurs) met haar werk als docente bij Fotogram in Amsterdam.

Het praktijktraject dat ze daar ontwerpt was altijd al een succesformule. Sinds januari 2014 heeft ze nu ook met Peter Dellenbag het bedrijf Paer opgericht. Hier bouwt ze met haar collega dit gegeven verder uit met interessante lestrajecten voor (ver)gevorderden waarin praktijkervaring voorop staat. Dit alles in samenwerking met Fotogram en Fotoacademie Amsterdam.

Zij jureerde fotowedstrijden bij Fotogram, de NAFVA, en bij het WNF. Zij gaf workshops en lezingen bij de Fotogroep Haarlem, bij de NAFVA, bij het WNF en op de besturendag van de fotobonden en coacht diverse fotoclubs met op maat gemaakte cursustrajecten.

Ariane maakt foto’s van kostbare instrumenten (The Strad), kunstvoorwerpen en antieke interieurs. Ook maakt zij veel portretten van zowel kinderen als families. Zij werkt ook met HD video.

Wat haar eigen werk betreft blijft ze gefascineerd door pinhole en infrarood fotografie.

Haar nieuwste werk bestaat uit fotogedichten, een bewegende combinatie van tekst en beeld.

Ariane James begon haar carrière als celliste. Zij behaalde in Rotterdam haar docenten en haar solodiploma en in Den haag haar aantekening kamermuziek. Ze maakte tournees door Japan, Zweden en de VS. Met het Icacus Ensemble won hun cd een Diapason d’Or.

Hoewel ze eerst jarenlang fotografie en cellospelen combineerde werd fotografie haar keuze.