Het is niet elke fotograaf gegeven naast hun professionele fotografie, ook nog eens intens te kunnen genieten van alle vormen van persoonlijke fotografie. Wie het werk van Ariane James ziet, proeft meteen haar grote, levensverrijkende, passie voor dit medium.
Citaat uit een artikel in Fotografie (4 – 2013)

Ik geloof in een persoonlijke benadering.

Bruiloft

Bij een bruiloft kleur ik mee met de sfeer, met de familie waar ik zomaar in terecht gekomen ben. Ik zet mijn techniek en mijn creativiteit in om de dag te laten zien op een manier waar zij hun beleving op een bijzondere manier in weerspiegeld zien.

slide02

Portret

Bij een portret denk ik van te voren na over wat een goede plek is. Op locatie zoek ik een plek die mijn mijn model past. Bij de pianiste werkte de achtergrond in Christofori Amsterdam echt prachtig. Nu is het er helemaal opgeknapt, toen waren de muren nog rafelig en onaf. De Hortus is ook zo’n mooie plek. En soms heb je helemaal niets nodig, alleen een beetje mooi licht.

De laatste tijd maak ik ook veel familieportretten. Je bent net een kok.. Klein beetje flitslicht, tafeltje iets opzij, geen voeten buiten beeld. En dan goed communiceren, en precies het moment kiezen waarop de camera even helemaal vergeten is.. Dit kan ook buiten: ik heb hiervoor vier los aanstuurbare flitsers, een soort draagbare studio. Dat werkt ook goed voor groepsportretten.

Reportages

Reportages  vind ik erg fijn om te doen. Met een goede techniek en met afgewogen gebruik van een flitser is geen situatie meer onmogelijk. Het leukste is het als mensen aan het werk zijn. Of ze bulldozers rijden of een contrabas bouwen is niet zo belangrijk.

De compositie wel, daar let ik altijd op.

Kunstvoorwerpen

Als ik mooie instrumenten fotografeer, schilderijen of miniaturen ben ik ‘in dienst van’.

Bij instrumenten is het de kunst de welving te laten zien zonder dat je glimmertjes krijgt. Ook de vlammen in het hout moeten goed zichtbaar zijn. De softboxen moeten precies onder een goede hoek staan en slechts een smalle baan licht afgeven. Bij de contrabas had ik een hele balletstudio nodig om een soort zwarte box van gordijnen om de bas te kunnen bouwen. De bas was net af en de lak glom meedogenloos. Deze maakte ik met een technische camera.

Lastiger is het digitaal. Er ontstaat gauw een soort interferentie tussen de snaren en het patroon waar op de sensor de pixels zitten. Analoog werkt nog steeds het beste.

slide05

Miniaturen (foto: Ariane James)

Bij miniaturen was het moeilijk om te zorgen dat het glas voor de mini-schilderijtjes niet ging glimmen. Het flitslicht moest heel precies worden opgesteld. Ook wilde ik de gouden randjes net wat glans geven. Daarvoor bekleedde ik een ring van een taartvorm met kreukelig aluminiumfolie.

En de miniaturen zijn maar een paar centimeter groot. je werkt met een macro objectief. Stofjes die je met het blote oog niet ziet worden ineens akelig storend. Dus heel veel poetsen tijdens de foto en soms nog een keer met Photoshop achteraf.

Concerten en voorstellingen

Bij concerten en voorstellingen moet je het doen met het licht dat er is. Je komt vaak in hoge ISO waarden terecht, zeker als er zoals bij circusvoorstellingen en dansvoorstellingen ook veel beweging te zien is. Achteraf haal je zo voorzichtig mogelijk de ruis weg. De kunst hier is precies de goede momenten te kiezen. Precies het moment van het hoogtepunt van de sprong. Precies het moment waarop de acteur het mes trekt.. Als het enigszins kan kom ik daarom naar de voorrepetitie. Als je kunt fotograferen tijdens de generale is dat het prettigste. Je kunt dan ook heen en weer lopen zonder het publiek te storen.

A Concert en feest Jeugdorkest (3)

Jeugdorkest (foto: Ariane James)

 

Interesse? Mail of bel mij

Op de site heb ik een ruime collectie foto’s verzameld in een portfolio.

Belangrijke onderdelen die interessant zijn voor opdrachtgevers:

F De Stad Amsterdam Mist (12)

Amsterdam in de mist (foto: Ariane James)

 

Interesse? Mail of bel mij

Naast het werk in opdracht en de lessen die ik geef besteed ik ook tijd aan mijn eigen werk.

Mijn interesse ligt in de zoektocht naar talen die mijn persoonlijke verhaal kunnen vertellen.  Een paar voorbeelden:

  • Op de Zuidas gebruikte ik de beweging van de camera om lijnen te trekken met het licht. Dit om het idee dat ik op een tekentafel liep, een bedachte omgeving, te verwoorden.
  • Met infrarood (ik werk meestal met een camera die ik speciaal hiervoor heb omgebouwd) probeer ik mijn liefde voor de natuur in beelden te vangen. Het gevoel van te willen versmelten met het landschap om me heen.
  • Met zone plate en pinhole technieken is de zoektocht naar de poëzie van het alledaagse. Je hoeft niet naar Balie om iets moois te zien. Schoonheid is overal. De kunst is dan om het zo te verbeelden dat anderen dat ook kunnen ervaren.

C Eigen werk Verbonden met landschap IR (5).jpg

Infrarood fotografie door Ariane James