Infrarood fotografie

Ariane geeft regelmatig workshops infrarood fotografie, meestal gekoppeld aan een expositie. In haar meest recente exposities is infrarood fotografie immers de rode draad. Zoals in de serie Dagboek en de serie De Reis.

Op deze pagina vindt u informatie over de infrarood-techniek.

Zie ook de AGENDA voor meer info over de diverse workshops.


Technische info

De sensor van een digitale camera is gevoelig voor meer golflengtes dan die ons oog kan waarnemen, van 300 tot 1100 nm. Ons oog ‘ziet’ gemiddeld slechts licht van 380-780 nm. Omdat de gemiddelde fotograaf zijn waarneming terug wil zien is er in een digitale camera een filter-set voor de sensor ingebouwd die alle golflengtes van het licht afvangt waar ons oog niet gevoelig voor is.

Als je die filter-set er uit laat halen ontstaat er een scala aan nieuwe mogelijkheden. Met speciale filters die een deel van het spectrum doorlaten en een ander deel tegenhouden kun je nu gaan kiezen met welke golflengtes je een foto maken wilt.

Deze filters kun je laten inbouwen vóór de sensor, of je kunt ze als losse filters voor je lens inzetten. Bij die laatste optie heb je meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld om je tot ‘full spectrum’ omgebouwde camera ook weer als ‘gewone’ camera te kunnen gebruiken.

 

GEÏNTERESSEERD?

Vraag vrijblijvend om meer informatie!